Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Mazot üreten ağaç mantarı keşfedildi

mazotmantar.jpgAmerikalı bilim adamları, Patagonya yağmur ormanlarında bulunan bir ağaç mantarının doğal bir biçimde mazota çok benzer özellikte kimyasallar ürettiğini açıkladı.

Şimdiye dek keşfedilen bitkisel yakıtların tümünden daha kaliteli yakıt maddeleri barındıran bitkinin, yakıt depolarında direkt doldurulabilecek kadar saf olduğu söyleniyor. Guardian gazetesinin haberine göre, 'gliocladium roseum' olarak adlandırılmış bu mantar türü, modern fosil temelli yakıtlar ile neredeyse birebir örtüşen hidrokarbonlar üretiyor.

Araştırmayı yapan bilim grubunun başkanı Gary Strobel, "Sonuçlar beklenmedik ve tüylerimi diken diken edecek kadar heyecan verici." dedi. Bugün piyasada kullanılan bitkisel yakıtlar, emisyonu çok fazla azaltmadığı için başarısız olarak nitelendiriliyordu. Bulunan yeni mantarın ise organik atıkların çoğunluğunu oluşturan selüloz ile beslenmesi ve yenilenebilir şekilde üretilmeye uygun olması diğer önemli artısı olarak gösteriliyor. Uzmanlara göre, organik yakıtların kullanımı mantıklı çözümler adına umut verici olsa da daha fazla incelemeye ve üretim maliyetini belirlemek için daha fazla pilot çalışmaya ihtiyaç var

Kaynak: Zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın